Folkspel

Luleås A-lag satsar på superettan

Fem kvällar i veckan springer IFK Luleås A-lag ut på fotbollsplanen. Kyla, blåst och regn spelar ingen roll. Här satsas det för fullt för att så småningom kunna gå upp i Superettan igen. Och för att klara det krävs pengar.

Huvudtränaren Fredrik Waara berättar att det är riktiga eldsjälar som engagerar sig i föreningen, alla från funktionärer till styrelsemedlemmar som står vid sidan och ser på träningarna oavsett vind och väder. För att inte tala om lagmedlemmarna.

–  Alla som spelar i A-laget har arbete. Så hela dagarna jobbar eller pluggar de och sen kommer de hit på kvällarna och kör sin träning. Det kräver verkligen vilja och engagemang.

Det kräver också mycket pengar när man som IFK Luleå vill satsa framåt. Många resor blir det och avstånden är långa för att komma till en match. En av de saker som görs för att dra in pengar till klubben är att sälja Bingolotter och Sverigelotter.

–  Du vet det blir flygresor för killarna när de ska möta andra lag. Och de andra lagen blir nerviga när de tänker på att de är tvungna att åka upp hit till kölden och spela match, berättar veteranen Bernt Karlsson som sitter på ICA Maxi och säljer Folkspels lotter.

Fredrik Waara säger att för att kunna lyckas nå Superettan under de närmsta åren behöver det satsas mer på ledarresurser, och för att kunna göra det krävs det också mer ekonomiska resurser.

Under året har man varit i USA och lockat över en duktig spelare, Kevin Garcia.

–  Jag tycker att det är fantastiskt här! Jag hade verkligen ingen aning om var Luleå eller knappt ens Sverige var innan de frågade om jag ville komma över. Nu har jag fått se midnattssolen och hunnit förälska mig i svensk mat. Pytt i panna, raggmunk och flygande Jacob är mina favoriter, berättar Kevin med ett stort leende.

Kylan bryr han sig inte så mycket om. Han tycker mest att det är roligt att ha fått chansen att se en bit av den norra delen av världen, och att spela fotboll på heltid. Men Bingolotto har han inte hunnit spela än.

– Men det lovar jag att göra!