Sälj mer

Så tjänade Örestadscyklisterna pengar på Folkspels produkter

I snart 20 år har eldsjälen Sune Stuhweback stått på torget och i den lokala matbutiken i Landskrona för att sälja Folkspels lotter. Från hösten 2011 till våren 2012 sålde Örestadscyklisterna 15 000 bingolotter. Tack vare Sunes engagemang i Folkspel och klubben kan nybörjare få hjälp med både cykel, hjälm och handskar.

I den lilla byn Helgarp utanför Landskrona möter ett gäng cyklister i solgula dräkter upp för kvällens träning. Det blåser friskt över fälten när de susar iväg i en färgglad klunga. 78-årige Sune Stuhweback är eldsjälen som är upphovsmannen till Örestadscyklisterna som idag består av runt 70 medlemmar.

–  Jag hoppade på direkt när jag hörde talas om Bingolotto och det har givit så otroligt mycket tillbaka så jag har fortsatt. När det kommer nya medlemmar till klubben kan vi hjälpa dem med både utrustning och tävlingsavgifter tack vare försäljningen av lotter.

Själv har han cyklat sen 1950 och har inga som helst planer på att sluta. Varenda dag, oavsett väder, är han ute på vägarna runtom Landskrona. Han är troligen en av Sveriges piggaste 78-åringar.

–  Ja, jag måste ha min runda varje dag! Det är luften och naturen som är det bästa. Och om jag får skryta kan jag berätta att jag är den i Sverige som haft tävlingslicens längst.

I Sunes fall kan man tala om ett brinnande intresse och en stor vilja att få fler att upptäcka sporten. Men han vill inte tvinga in någon.

–  Det ska handla om att ha roligt och må bra! Men om någon blir intresserad av att börja så är det klart att det underlättar för dem när man som hos oss kan få låna cykel och hjälm och allting. Det är inte alla som skulle kunna hålla på med cykelsport annars. Det är ett dyrt intresse.

Med hjälp av de pengar som Sune drar in till klubben genom lottförsäljningen bjuder Örestadscyklisterna också på medlemsavgiften. Från onsdag till söndag står han på Citygross med både bingolotter och Sverigelotten för att göra det möjligt. Och resor åker klubben också på.

–  Nu senast var vi i Norge och tävlade i Nordiska mästerskapen för veteraner. Men vi har ju yngre förmågor också som får åka iväg och tävla. Här har alla chansen att prova. Det är så det ska vara tycker jag!