BingoLotto

Pigga pensionärer säljer bingolotter för hjärt- och lungsjuka

–  Ja, vi är ganska kreativa när det kommer till att sälja lotter. Jag hade med mig en massa bingolotter när jag åkte på rally med min Amazon till exempel. Då sålde jag en hel del, berättar Börje Koch nöjt.

Det är han och hans fru Ulla-Britt Koch som är mest engagerade i hur försäljningen ska gå till säger flera stycken av de som samlats över en kopp kaffe och kaka hemma hos makarna Koch. Men det påståendet möts av starka protester från värdparet.

–  Nej nej! Alla är lika engagerade här! Vi hjälps åt och det är ju det som är det roliga, säger värdinnan Ulla-Britt.

Här har det sålts lotter sedan Bingolotto startade. Och bra går det. De är gärna med i säljtävlingar och de har 50 personer som turas om att sitta i den lilla ortens två stormarknader. Om någon av dem inte skulle ha möjlighet har de ytterligare tio reserver som står redo att sälja.

–  Ja vi konkurrerar ju med butikernas försäljning men jag tror att folk gärna köper av oss eftersom de vet att det går till en bra sak, påpekar Ulla-Britt.

Börje håller med och säger att de bland annat kunnat skänka 13 hjärtstartare till sjukhuset och andra ställen runtom i Ljungby.  I sin föreningslokal håller de också kurser i hjärt- och lungräddning för den som är intresserad. Det här är en förening som engagerar människor. En del är själva sjuka, har en närstående som varit sjuk men många är bara med för att det är en god sak.

–   Och det är ett trevligt sätt att träffa människor på. Vi har en så fin sammanhållning och har en massa arrangemang som vi samarbetar kring, säger Ulla-Britt.

Här är det inte tal om att sälja något annat än bingolotter eller sverigelotter.

–   Nej! Vi vill inte ens se åt några andra lotter! Det fungerar så bra med Folkspel.

Börje berättar att de har ett stort tält som de sätter upp när det är dags för marknad i Ljungby. Då säljer de kaffe och korv också. Vissa dagar har försäljningen gått så bra att lotterna tagit slut.

–   Men då har jag bara sagt till folk att jag ska skaffa fler lotter och så kan de hitta mig på torget sen!

Att den här lotterikommittén består av människor i 75-80-årsåldern är svårt att tro. En piggare och mer engagerad samling personer får man leta efter.

–  Ja men vi håller på så länge det är roligt och roligt är det, intygar Ulla-Britt och Börje.