Sälj mer

Tjänade 300 000 på Sverigelotter

Ekerö IK titulerar sig ”Sveriges gladaste idrottsklubb”. Nu kan föreningen lägga till att den är näst bäst i landet på att sälja lotter.

I år firar ”Sveriges gladaste idrottsklubb” 95 år. Föreningens framgångsrika lottförsäljning har inte varit igång fullt lika länge – den började först när Bingolotto såg sin storhetstid under 90-talet.

Då sålde föreningen så det stod härliga till – och de gör succé än idag, men nu med Sverigelotter. Ekerö IK är nämligen näst bäst i Sverige på att sälja dem.

– Förra året sålde alla härliga spelare cirka 27 000 Sverigelotter och tjänade 300 000 kronor på kalaset, säger Ekerö IK:s klubbdirektör Rickard Lind.

Alla får vara med

Föreningen är en stor klubb med 1 900 medlemmar som utövar sex olika sporter – fotboll, innebandy, ishockey, bordtennis, badminton och armbrytning. De är föreningen med mottot ”Idrott på lika villkor”, som följs genom en fond som ska hjälpa medlemmar att kunna betala föreningsavgiften.

– Det ska inte vara en ekonomisk fråga att vara med. Alla som vill idrotta ska få idrotta, säger Rickard Lind.

Och föreningens många medlemmar har bevisat, genom en framgångsrik lottförsäljning, att tillsammans är vi starkare. Spelarna hjälptes åt med försäljningen av Sverigelotter vid två tillfällen förra året och det blev ett lyckat testprojekt.

– Klubben har beslutat att med detta goda resultat fortsätta med två lottaktiviteter även detta år och planeringen är i full gång, säger Rickard Lind.

Ungdomarna tar ansvar

Han berättar att det är upp till var och en hur man säljer lotterna: till arbetskamrater, grannar, släkt och vänner – eller via dörrknackning. Däremot är det frivilligt att sälja lotter.

– Men jag tycker personligen att det är bra för barn och ungdomar att själva få bidra till sin verksamhet på det här sättet. Det är alltid nyttigt att lära sig förstå hur det fungerar med pengar och jag hoppas även att de känner sig stolta över den arbetsinsats de gjort och de bra sakerna som vi kunnat göra med pengarna, säger Rickard Lind.

I dag fokuserar föreningen på försäljning av Sverigelotten, som Rickard menar ger bättre pengar per såld lott än andra alternativ. Säljer föreningen mer än 10 000 Sverigelotter får föreningen tillbaka 11 kronor/lott – vilket är hela 44 procent tillbaka.

Men försäljningen av bingolotter fortsätter. Tre lag ur föreningen sålde 1 300 lotter förra året – bara till uppesittarkvällen.

– Det är lätt att sälja när det är till ett specifikt tillfälle. Barnen var jättepositiva och tyckte att det var väldigt roligt att sälja. Lagen fick dessutom mer eller mindre hela pengen själva, säger Rickard Lind.

Stora satsningar – och det finns pengar kvar

Men annars går pengarna till aktiviteter utöver den ordinarie verksamheten – sådant som medlemmarna själva inte ska behöva betala för. Och de 300 000 kronorna som föreningen lyckats tjäna in har de inte använt upp än.

– Vi har målat om klubbhuset, renoverat ett klubbrum och bytt all värme. Dessutom har vi använt en del av pengarna till en ungdomsledarsatsning för innebandy och hockeyn har byggt en skottramp. Men pengarna är inte slut än och vi ser nu över hur vi på bästa sätt kan använda dem för att skapa ännu bättre förutsättningar för alla i klubben, säger Rickard Lind.

Och med samma satsning på lottförsäljning i år ser framtidsutsikterna goda ut för Ekerö IK – det lär bli ännu mer klirr i kassan för ”Sveriges gladaste idrottsklubb”.